BİYOFİZİK (YL) (TEZLİ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Tarihçe
Biyofizik, 19. yüzyılda Newton fiziğinin ilkelerinin biyolojik bilimlere uygulandığı zaman başladı. Bu dönemde, Berlin Fizyolog Okulu "Berlin school of physiologists" fizik ve kimyayı canlı sistemlerin çalışmasına uygulayarak ilk büyük çaplı fizyoloji çalışmasını ortaya koydu. Bu okul, fizyolojik araştırmalardan elde edilen yeni bir temel oluşturdu. Emil DuBois-Reymond sinirlerin bir elektrik potansiyel sistemine sahip olduğunu gösterdi. Carl Ludwig kan kan basıncını ölçtü. Hermann von Helmholtz oftalmoskopu icat etti ve mekansal algı, renkli görme ve hareketli görüntü üzerinde teoriler geliştirdi. Ernst von Brücke enerjinin korunumu prensibine dayanan "psikodinamik" terim ortaya koydu ve Newton Fiziğinden sonra psikolojik teorileri modellemek için Sigmund Freud etkiledi. 1910 yılında, Amerikalı eğitimci Abraham Flexner, Berlin Okulunda Carl Ludwig ile çalışan dört Amerikalıdan etkilenerek ABD ve Kanada'da tıp eğitimi ile ilgili bir rapor yazdı. 1930 yılında Flexner raporu tıp fakülteleri için reform niteliğinde oldu ve böylece biyofiziksel deneysel fizyoloji "bilimsel tıp" eğitimi kriteri olarak kabul edildi. 1920'lerin başlarında, Alman üniversiteleri organizmalar üzerinde radyasyon etkilerini araştırmak için Biyofizik Enstitüleri kurdu. 1944 yılında Otto Glasser,, X ışınlarına maruz kalmayı ölçmek için Dozimetre geliştirdi ve bunu "Medical Biophysics" başlıklı kitabında yayınladı. 2009 yılında, sınırları belirli olan tıbbi biyofizik insan vücudunun yapı ve işleyişi ile ilgili fiziksel prensiplerin yanı sıra tıpta görüntüleme teknolojilerini moleküler düzeyde işaretleme tekniklerini, elektrik, radyo dalgası ve ultrason gibi fiziksel ajanlarla yapılan tedavilerin prensiplerini ve buna benzer birçok tanı ve tedaviye yönelik teknolojileri içerisine alan bir alan oldu. Bu alanda çalışan çok sayıda bilim insanı, çalışmaları ile Nobel Tıp Ödülü sahibi oldu. Ülkemizde Tıp Fakültelesi Fizyoloji Anabilim Dalları içerisinde Bilim Dalı olarak yapılanmış olan Biyofizik, 1987 yılından itibaren Tıp Fakültelerinde Anabilim dalı olarak yerini aldı ve daha önce tıp fakültelerinde mevcut olan Tıbbi Fizik veya Medikal Fizik kürsüleri de Biyofizik Anabilim Dalı içerisine dahil edildi. Mevcut yapılanması ile Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri içerisinde yer alan Biyofizik Anabilim Dalı Tıp Fakültelerinin mezuniyet öncesi tıp eğitimi ile Sağlık Bilimleri içerisinde yer alan diğer fakülte ve yüksekokulların ilgili bölümlerinde teorik ve uygulamalı eğitim vermektedir.

Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan Biyofizik Anabilim Dalı, 2017 yılında tezli yüksek lisans ve doktora programlarında lisansüstü eğitime başlamıştır
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayan mezunlara Biyofizik alanında ‘Uzman’ (Master of Science in Biophysics) unvanı verilir.
Kabul Koşulları
-Tezli Yüksek Lisans başvuruları için son 5 yıl içerisinde alınmış en az 55 ALES puanına sahip olma şartı aranmaktadır. Temel Tıp Bilimlerinde Tıp Fakültesi mezunları ALES sınavının dışında, 50 puandan az olmamak koşulu ile Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavından (TUS) alınmış Temel Tıp Puanı ile doktora programlarına başvuruda bulunabilirler. Yabancı uyruklu adaylar için ALES puan şartı aranmamaktadır.

-Tezli Yüksek Lisans başvuruları için son 5 yıl içerisinde alınmış en az 50 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanına veya Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınav puanına veya ÖSYM tarafından kabul edilen muadili bir puana sahip olma şartı aranmaktadır. Yabancı uyruklu adaylar için son 5 yıl içerisinde alınmış ana dili dışında Tezli Yüksek Lisans programları için 50, Doktora programları için 55 YDS veya YÖKDİL sınav puanına veya ÖSYM tarafından kabul edilen muadili bir puana sahip olma şartı veya kendi anadili ve Türkçe dışında yabancı dilde eğitim veren bir lisans programından mezun olma şartı aranmaktadır.

-Bilimsel Değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Tezli yüksek lisans mezunlarına doktora eğitimi verilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
-Program boyunca alınan dersleri başarı ile tamamlamak.

-Yüksek lisans eğitimi için, hazırlanan yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması şartı aranmaktadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Biyofizik lisansüstü programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler kamu ve özel yükseköğretim kurumları ile ilgili kamu ve özel sektör alanlarında biyofizik uzmanları olarak istihdam edilirler. Ayrıca, üniversitelerin Tıp Fakülteleri Biyofizik Anabilim Dallarında, Sağlık Bilimleri Fakültelerinde ve Sağlık Yüksekokullarında akademisyen olarak görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Genel olarak yıl içi değerlendirmelerin (vize%30, ödev%20.) yıl sonu değerlendirmelerinin (final%50) hesaplanarak, program boyunca alınan dersleri başarı ile tamamlamak, hazırlanacak yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması, doktora yeterlilik ve doktora tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması şartı aranmaktadır.



https://obs.sbu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1235